Hus i brann

Vi har feilet – Folk dør i brann

Petter L. Mathisen
Prosjektleder | Norsk Brannvern AS
10 januar, 2020

Jeg er prosjektleder for å nå Norsk Brannverns mål om 0 døde i Brann i 2025. Akkurat nå føler jeg at vi brannforebyggere svikter stort.

I 2019 omkom 41 personer i brann, noe som var en økning fra i årene før. Selv om de lange trendene har vært en nedgang i antall døde det siste tiåret, har dette nye tiåret startet tragisk.

Vi har hatt den tragiske brannen i Bergen som krevde en mor og to barn, andre branner med dødelig utfall, en stor garasjebrann i Stavanger og mange andre alvorlige hendelser nå på nyåret som lett kunne endt med flere døde. Vi skriver kun 10. januar 2020 når jeg skriver dette. En forferdelig start på 2020, og vi brannforebyggere må ta deler av skylden.

Jeg har noe av skylden for dette dårlige resultatet. Når vi brannforebyggere ikke gjør en god nok jobb, fører det til at mennesker dør. Vi brannforebyggere må derfor nok en gang opp i ringa alle sammen. Få opp øynene og be ALLE landets innbyggere ha litt ekstra fokus på sikkerhet nå. ikke i morgen, men nå – i dag! Både hos seg selv, men også hos sine naboer og bekjente.

DSB har hatt bra kampanjer, og OBRE i samarbeid med landets brannvesen som ber om at vi må hjelpe hverandre med å sende inn bekymringsmeldinger til www.branntips.no. Det har hengt plakater på alle t-baner og andre steder i Oslo lenge. Plakater som ikke er til å unngå å se, men likevel, en tragisk start på tiåret. Tiåret hvor vi for første gang skal oppleve 0 døde i løpet av et helt år, om alt går som det skal.

Branntips banner

DSB og lokale brannvesenet gjør en god jobb, og vi i Norsk Brannvern besøker 100 000 boenheter årlig i samarbeid med borettslag og sameier. Vi avholder øvelser, kurs, monterer brannalarmanlegg og bidrar til bedre brannvernlederarbeid i norske bedrifter. Kommuner gjør mye, og våre konkurrenter og samarbeidspartnere gjør mye. Uansett, mye mer må gjøres av oss alle. Som våre britiske venners forskning viser «the single most important thing is home visits». Hjemmebesøk med fysisk gjennomgang, test av utstyr, gjennomgang av rømningsveier og litt rådgivning. Slike besøk gir 18 ganger mindre sannsynlighet for en alvorlig brann i boenheten påfølgende år. La oss besøke flere! Alle som jobber med brannvern vet hvem som trenger besøk aller mest. Ja, alle må sørge for seg og sine nære, men dessverre er det ikke den «vanlige A4-nordmannen» som omkommer oftest i brann.

Hos særskilte risikogrupper som eldre, rusavhengige og personer med psykiske problemer er der vi opplever klart flest dødsbranner. Disse må vi sammen sørge for at får besøk, får rett veiledning, samt at de får montert opp utstyr slik at vi kan unngå dødsbrannene.
En god start er derfor å besøke disse personene og om ikke annet, sørge for at alle har god brannvarsling.

Tidlig varsling redder liv, men likevel sover nesten en halv million uten fungerende røykvarsler hver natt. La oss få besøkt flere, samt få på plass tidlig varsling til alle de kommende to årene. Deretter kan vi montere automatiske slukkeanlegg, gi mer informasjon og rådgiving, samt diskutere kommuners ansvar for å tilrettelegge for spesielt trengende neste år eller året etter det. Men i år må vi få besøkt flere, og få opp bedre brannvarsling. Som et steg 1 i å få flere til å gå over egen og andres brannsikkerhet, ønsker vi å sette i gang noen konkurranser fra og med april, hvor de som tar seg tiden til å besøke mange for å hjelpe til med brannsikkerheten, og i hovedsak brannvarsling, vil kunne få /vinne premier.

Vi er litt usikre på hva vi bør ha som premier, så nå i januar og februar 2020 ber vi om innspill til dette via våre sosiale medier. Den 10.mars vil første konkurranser utlyses. Forhåpentligvis vil vi kunne foreta enkle brannvernrunder i tusenvis av hjem basert på Deres gode innspill, og vi deler gjerne ut noen skikkelig bra premier til de som bidrar! Kom med forslag her.

Med vennlig hilsen

Petter L. Mathisen
Norsk Brannvern AS