fbpx
Kan vi stole på supplementutstyr?

Kan vi stole på supplementutstyr?

 

Ekstra brannsikkerhet – kan vi stole på supplementsutstyr?

Den siste tiden har det kommet rapporter som er laget på vegne av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om at ekstrautstyr som selges med hensikt å slukke branner, ikke holder mål. Hva skyldes dette? Vi på markedsavdelingen tok oss en prat med de ansatte ved kaffemaskinen for å få noen spontane svar.

Stein Jensen som er administrasjonsansvarlig forteller litt overordnet, at Norsk Brannvern er en aktør som ønsker å levere best mulig kvalitet på produktene til våre kunder. Historisk sett har vi for eksempel avstått fra å selge billige, dårlige alternativer. På disse produktene er ofte avansen god, men kvaliteten ikke god nok.
Eksempler på dette er ioniske varslere, slukkespray vi selv har testet og ikke funnet gode nok og fysisk mindre branntepper. Dette er riktige avgjørelser, men vi må også stole på at produsenter og importører kvalitetssikrer på en god måte. DSB som styrer regelverket har vært på ballen, og det er bra de viser at de tester utstyret, selv om vår nasjonale teststandard for røykvarslere forsvant for noen år siden. I dag finnes det en jungel av produkter der ute, og det er vrient for kundene å velge. Sist uke kom altså rapporten om at de fleste branntepper ikke holder mål, og i høst kom rapporten om at slukkesprayer som selges i det norske markedet er ubrukelige. Begge rapporter laget på vegne av DSB og av RISE Fire Research AS. Dette i kombinasjon med tilbaketrekninger av røykvarslere med jevne mellomrom og store oppslag rundt dette fører til at mange personer blir usikre og litt redde forteller Stein.

Dan Aronsen som er salgssjef hos Norsk Brannvern forklarer dilemmaet til styreledere som kjøper inn til store borettslag eller vaktmestere som kjøper inn til sine næringsbygg.

«Det virker som penger betyr mer enn kvalitetsforskjeller for mange. Ofte har kundene en oppfattelse av at en brannslukker er en brannslukker, eller at et brannteppe er et brannteppe. Det er ikke alltid enkle måter å fortelle forskjellene på, så for ikke å gjøre det vanskelig for kundene, velges ofte et «godt nok» alternativ. Enkelte kunder ser på pris før kvalitet, og dessverre selger vi langt flere slukkere med akkurat lovpålagt effektivitetsklasse, enn vi selger toppmodellene av slukkere».

Videre forteller Dan at det er viktig for kundene å ta kontakt med kompetente virksomheter før man skal gjøre innkjøp. En vanlig ansatt i en «alt-mulig butikk» har ikke detaljkunnskap om alt i sin butikk. De vet normalt ikke kvalitetsforskjellene på en 5A og 55A brannslukker. Selv om effekten på den ene kontra andre brannslukkeren er mer enn 10 ganger så stor, velges kun miste lovpålagte (21A på skumapparater). Dan oppfordrer derfor alle i vår bedrift, myndigheter, brannvesen og bransjen generelt om å være enda mer offensive og fortelle kunden at pris og kvalitet ofte har en sammenheng – også når det gjelder brannvernprodukter.

Testing mot standard prøvebål

En tydelig engasjert Dan ønsker oss lykke til, før han må skynde seg videre til neste salgsmøte.
Les mer om effektivitetsklasser på håndslukkere på vår nettside her.  

Petter Mathisen, en av partnerne i bedriften kommer også for å øke dagens dose av koffein. Han vektlegger at vi i vår nettbutikk alltid prøver å ha det beste til salgs, men at øvrig salgsaktivitet mot kunder skal bero på selgernes dialog med kundene. Vi må kunne stole på at utstyret vi selger er bra, men vi må også være konkurransedyktig på pris. Det er også viktig å presisere at selv om en slukkespray ikke greier å slukke større trebål, eller et brannteppe ikke stopper en brann i litervis med frityr som brenner, så er førsteinnsatsen viktig. Ved tidlig varsling, eller at man er tilstede når et branntilløp oppstår, kan man enten få slukket brannen raskt med «brukbart slukkemateriell», eller stoppet brannen lenge nok til at man får hentet sitt vanlige slukkeapparat.

Vi ser på våre kurs og boligkontroller at mange ikke vet hvordan utstyr brukes. Ofte ligger utstyr på «lure steder», slik at det tar tid før man finner det frem. Dette er en vel så viktig utfordring og noe den enkelte kan gjøre noe med selv. Kvaliteten har selvfølgelig mye å si, og vi som bedrift må alltid anbefale topp kvalitet. Det er flott at myndighetene bidrar til å luke ut produkter med dårlig kvalitet, men husk at vi snakker supplementsutstyr testene nevnt ovenfor. Blir det for store branner må folk bare komme seg ut med livet i behold. Supplementsutstyr er ment for rask førsteinnsats, så Petters oppfordring er å kjenne til bruken og ha utstyret lett tilgjengelig.

Matpausen er over, og vi kan nok derfor uformelt konkludere med følgende:
Gode produkter og god brannsikkerhet redder liv!

  • Ha bra brannsikringsutstyr, vit hva slags kvalitet du har betalt for!
  • Ha utstyret lett tilgjengelig, ikke innerst i boden osv.
  • Ha kunnskap om hvordan utstyret brukes. Prøv/øv! Meld deg på kurs her om ønskelig.

 

Med vennlig hilsen
Markedsavdelingen

Comments are closed.