Rebusløp oslo met

Rebusløp – bytte batteri i røykvarslere

Tirsdag kveld var det duket for rebusløp i forbindelse med Fadderuke på OsloMet. I den anledning var Norsk Brannvern til stede og hadde en av postene.

På vår post var oppgaven å bytte batteri i 3 stk. røykvarslere vi hadde montert i en oppsatt rigg. Det kom frem at mange ikke var sikre på om de har batteri i røykvarslerene sine hjemme, eller ikke visste når de senest byttet batteri.

Det var god stemning blant de deltakende, og vi håper vi fikk spredt budskapet om hvor viktig det er å ha fungerende røykvarslere. Å ha fungerende varsling er en av de viktigste faktorene for å forebygge brann.

Samtlige som prøvde seg på oppgaven med batteribytte klarte dette veldig fint, og det viser hvor lite som skal til for å kunne unngå fatale skader.

Rebusløp oslo met

Konsentrerte studenter

Tips til en brannsikker studenttilværelse

 • Røykvarsler
  Det skal være minimum 1 røykvarsler i din boenhet, ofte er det krav til flere for å tilfredsstille kravene i «Forskrift om brannforebygging». Test røykvarsleren jevnlig ved å trykke på testknappen. Bytt batteri minimum én gang årlig, gjerne i forbindelse med «røykvarslerens dag» som er den 1. desember.
 • Slokkeutstyr
  Det skal være minst ett slokkeapparat eller en husbrannslange i hver boenhet. Gjør deg kjent med slokkeustyrets plassering og lær deg hvordan dette brukes. Ha gjerne en liten slokkespray eller et brannteppe lett tilgjengelig i tillegg.
 • Rømningsvei
  Med mindre man bor slik til at man kan gå ut i det fri rett fra døren (til planert terreng og et sikkert sted) skal man ha to uavhengige rømningsveier ut av boligen. Rømningsveier kan enten være via to trapperom i for eksempel en bygård, eller et trapperom og et rømningsvindu. Gjør deg kjent med rømningsveiene og pass på at disse ikke er blokkert av møbler eller lignende. Husk på at oftest er det røyken som dreper. Hold deg unna røykfylte trapperom, da er det bedre å bli i din boenhet og gjøre seg til kjenne for brannvesen via vindu, balkong eller lignende.
 • Kjøp kebab
  Ikke lag deg varm nattmat når du kommer hjem etter en sen kveld på byen. Brann- og redningsetaten rykker ut på omkring 300 tilfeller av tørrkoking og svidde pizzaer i året. Det er ofte små marginer før liv går tapt. Kjøp nattmat før du drar hjem eller ta deg en brødskive når du er hjemme.

Vi ønsker alle studenter lykke til med studiene og en brannsikker studenttid!