Covid 19

Den 12.mars 2020 går inn i historiebøkene på mange måter. For oss i Norsk Brannvern ble det en brutal kveld, da vi sendte ut permitteringsvarsel til over 90% av de ansatte. Over natten ble den trygge, men også viktige jobben til de ansatte, plutselig byttet ut med usikkerhet og til dels redsel for fremtiden og den enkeltes økonomi. Heldigvis tok det kun et par uker før de første ansatte ble tatt tilbake i arbeid. Vi kunne jobbe i næringsbygg, fellesarealer i borettslag, og vi kunne jobbe hjemmefra. Før sommeren var alle fulltidsansatte og ansatte som følte det var trygt, igjen tilbake i jobb. Norsk Brannverns ansatte har vært innom omtrent 1500 boligsammenslutninger i 2020, og hundrevis av næringsenheter. Det har blitt brukt tusenvis av munnbind og litervis med håndsprit, og heldigvis ble ingen av våre ansatte smittet av viruset. Siden vi var ytterst forsiktig med når vi kunne dra på jobb, ble sykefraværet til bedriften skyhøyt, og det ble dessverre langt flere oppdrag som ble utsatt og flyttet på, både på grunn av oss, men også på grunn av kunder som var i karantene eller isolasjon. En krevende tid å utføre et godt stykke arbeid, men forståelse i alle ledd har gjort at vi kom gjennom med gode resultater. Takk til alle våre forståelsesfulle kunder.

I Norge ser det ut til at tallene for omkomne i brann for 2020 har landet på 44 personer. 27 menn, og 17 kvinner. Verdier for milliarder ble nok en gang brent opp, og vi brannforebyggere bør nok en gang spørre om vi gjorde nok…

Norsk Brannvern har en plan, og et mål om 0 døde i brann i løpet av 2025. Denne planen fikk seg en knekk nå i 2020, da både våre kampanjer og målrettet arbeid mot kommuner og utsatte risikogrupper til dels ble satt på hold. Vi vil ta opp igjen denne aktiviteten så fort samfunnet er normalisert igjen. Vi er fast bestemt på å nå vårt mål, men kunnskap om hva som finnes av tekniske og organisatoriske tiltak må ut til alle. Vi må også jobbe med viljen. VIL vi ha 0 døde i brann, så greier vi dette, men ikke med dagens rådende holdninger. Her har vi i bransjen, alle i sikkerhets-Norge, samt ansvarlige myndigheter en jobb å gjøre.

Ledelsen i Norsk Brannvern vil takke de ansatte for en fantastisk innsats gjennom 2020. Vi er også takknemlige for alle våre kunder, leverandører og samarbeidspartnere som sammen med oss har bidratt til at Norge som nasjon har kommet gjennom 2020 på en såpass bra måte. Måtte dugnadsånden leve lenge, og måtte vi snart være kvitt dette superkjipe viruset!

Petter L Mathisen
Prosjektleder «0 døde i brann»
Ledergruppen
Norsk Brannvern