fbpx
En samtale med verdens beste brannkvinne

En samtale med verdens beste brannkvinne

May Tømmervold; «Brannfaget trenger kvinner!»

Norsk Brannvern; «Vi trenger kvinner!»

 

May Tømmervold

Brannkonstabel May Tømmervold er en av få kvinner som jobber innenfor brannfaget. Hva skal til for at flere kvinner får øyene opp for dette fagfeltet?

 

Status

Brannfaget ser ut til å slite med å tiltrekke seg nok kvinner. Ved en enkel gjennomgang ser vi at både det offentlige og det private sliter med å rekruttere nok kvinner til brannfaget. Av våre søknader som servicetekniker fikk vi kun 2 kvinnelige søknader, mot 76 fra menn. Vi ønsker å være en bedrift som også har kvinner på laget, og siden vi nesten kun rekrutterer internt oppover i hierarkiet, blir det helt feil at vi har så få kvinner i vår «grunnstamme». Mange av våre ansatte ender også opp i brannvesenet, og også der trengs det flere kvinner. Vi har derfor begynt søket etter damer mer spesifikt, og kjenner du en kvinne som vil være med på vår reise mot 0 branndøde innen 2025? i så fall, be henne ta kontakt!

En av våre tidligere serviceteknikere, Gabriela, forteller at hun ble litt skremt av stillingstittelen. Servicetekniker er ikke noe som «skriker kvinneyrke» for de fleste. Allikevel valgte Gabriela en deltidsjobb hos Norsk Brannvern under studietiden, og stortrivdes. Selv om Gabriela fikk innsikt i brannfaget, valgte hun å ta seg ny jobb i flybransjen og ikke i brannvesenet. Uansett hadde hun en lærerik tid. Ida det samme, 3 års deltidsjobb ved siden av studier gav henne grunnleggende kunnskaper i brannfaget. Yrket som Servicetekniker i Norsk Brannvern gir en god erfaring å bygge videre på uansett om man skal jobbe med brannfaget i det private, i brannvesenet, eller jobbe et hvilket som helst annet sted. Som servicetekniker jobber man deltid på kveldstid, og grundig opplæring blir gitt før man skal ut i felt. Ingen kan alt i brannfaget, og vi krever selvfølgelig ikke dette. De fleste ansatte i denne stillingen går på byggingeniør-studier, fagskolen eller er førtidspensjonister. Når våre serviceteknikere utfører sine jobber er det ikke komplisert, men man skal være nøyaktig og gå igjennom de sjekkpunkter man har i hvert objekt. Varsling, slukning, rømning, rådgivning og dokumentasjon er hovedpunkter som må kunnes, og kan man dette godt, blir kundenes forventninger innfridd. Alt av vanskelige spørsmål har vi en egen kompetansegruppe som kan svare på. Det er i vår jobb som «brannforebyggere» få tunge løft, få fysisk krevende oppgaver, ei heller mye teknisk som må læres, så nei.. ingen grunn til at vi ikke skal få flere kvinner i denne type stillinger. Er du kvinne og vurderer en karriere i brannvesenet, kan kanskje en deltidsstilling hos oss nettopp gi deg den erfaringen du trenger for å ta skrittet videre.

 

 

May Tømmervold

Foto: @maytimber på Instagram

Forbilde – eller uoppnåelig eksempel?

May Tømmervold er forbilde for mange unge kvinner. Som eneste kvinne blant 60 menn på beredskapsavdelingen i Vestfold Interkommunale Brannvesen, sperrer både barn og voksne opp øynene når hjelmen går av etter utførte oppdrag. «Jeg får for det meste positive tilbakemeldinger, og de fleste syns det er kult at det er damer som også er brannmenn», sier May. Vi sitter på bryggen i Tønsberg for et lunsjmøte. Sola skinner over praktbygget til DSB som ligger rett på andre siden av kanalen. Målet er å få innspill til hvordan vi i brannfaget kan tiltrekke oss flere kvinner. «Dessverre opplever nok mange kvinner at frykten for å mislykkes, er større enn ønsket om å lykkes». Brannfaget har tradisjonelt sett vært for menn, og først i 1987 ble en kvinne ansatt i en beredskapsavdeling i Norge. Dessverre er tallene for kvinneandel fortsatt svært lave.

May Tømmervold forstår godt at kvinner ikke tør søke. Hun selv hadde egentlig tenkt å jobbe på ambulanse, men da en på samme «utrykningskurs» spurte hvorfor hun ikke ville bli brannkonstabel isteden, ble hun faktisk litt nervøs og usikker, før hun etter hvert ble motivert. Går det da? Er ikke det bare for menn?

Med tanke på at kvinnen foran oss har gjennomført befalsskolen i hæren som 19-åring, har 7 kontingenter i utlandet for Forsvaret, har over 50 000 følgere på Instagram, er regjerende verdensmester som brannkvinne og ser ut som om hun kommer rett ut av en Hollywoodfilm, så skjønner vi at lista for kvinner for å tenke på brannvesenet som en reell mulighet er høy. Og May setter kanskje bare lista enda høyere. Man kan kanskje si at hun skremmer bort flere kvinner enn hun rekrutterer? Trenger man å være på dette nivået for å bli brannkonstabel i Norge? Svaret er nei.

May forteller at det stadig er mindre tid som går med på å slukke brann for en brannkonstabel. Man jobber alltid i lag, så om noen er store og sterke, kan det være bra og ha noen som er mindre og smidigere også. Ja, man skal ha en viss fysisk kapasitet, men hun har aldri følt at hun ikke strekker til fordi hun er kvinne.

Mange av våre deltidsansatte går veien videre inn i brannvesenet, så om vi ikke får kvinnelige søkere, vil heller ikke vi bidra til å løfte tallene for de kommunale brannvesen. May innrømmer at hun savner noen kvinnelige kolleger. Det er litt stusselig å sitte alene i garderoben etter treninger og skarpe oppdrag. Når hun er ute med jobbkolleger i sosiale settinger savnes også noen kvinner. På jobb prates det mest fag, men i et mannsdominert miljø blir det fort mye fotballprat og lite «kvinneprat». Hva enn det måtte være? May har jobbet i mannsdominerte yrker hele sitt voksne liv, så hun er ikke akkurat er redd for å prate med mannfolk. Dog er det viktig å tenke på at selv denne maskinen av en kvinne var usikker på om dette var noe hun ville greie å bli. Da hun tenkte på å bli «brannmann» trodde hun faktisk det var noe som var for tøft, og at det kun var noe for menn. Brannfaget virker så maskulint. Heldigvis opplever hun å få en masse positive tilbakemeldinger og føler hun mestrer jobben bra. Det å være en god brannkonstabel er også å være en god lagspiller. Det trengs ulike ferdigheter i laget, og generelt er nok kvinner mer flinke til å trøste, vise empati osv. Statistikken viser at stadig flere utrykninger gjelder annet enn branntilløp, så hvorfor skal man da kun ha store sterke mannfolk som er over 2 meter høye og 2 meter i bredden over skuldrene? Nei, kvinner trengs i aller høyeste grad. Så oppfordringen er; Tør å se muligheter også i «mannsjobber» – søk dere til brannfaget og tør å satse! Kanskje vil veien via vårt brannforebyggende arbeid, i vårt altfor mannsdominerte miljø gi deg den innsikten du trenger for å bygge din karriere videre innen brannfaget.

Vi ønsker deg i hvert fall velkommen til oss.

Så ta sjansen på brannfaget – søk i dag!

PS! I helgen deltok May i Firefighter Combat Challenge i Tyskland. Her stakk hun like greit av med seieren. Les mer om dette og se video og bilder fra arrangementet på hennes instagramkonto.

Comments are closed.