fbpx
Krav i boliger

Krav i boliger

 

Krav til røykvarslere og slukkeutstyr i boliger

Når det gjelder krav til røykvarslere og slokkeutstyr i boliger, er det «Forskrift om brannforebygging» (FOB) vi må forholde oss til. Denne forskriften ble gjeldende fra 2016. I forskriftens kapittel 2, §7 står det følgende:

§ 7.Brannvarsling og manuelt slokkeutstyr i bolig og fritidsbolig

Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere. Det skal være minst én detektor eller røykvarsler i hver etasje, som skal dekke kjøkken, stue, sone utenfor soverom og sone utenfor tekniske rom. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket. Eieren skal sørge for at boliger og fritidsboliger er utstyrt med minst ett av følgende slokkeutstyr som kan brukes i alle rom:

a) formfast brannslange med innvendig diameter på minst 10 mm fast tilkoblet vannforsyningsnett

b) pulverapparat på minst 6 kg med ABC-pulver

c) skum- eller vannapparat på minst 9 liter

d) skum- eller vannapparat på minst 6 liter med effektivitetsklasse på minst 21A

e) annet manuelt slokkeutstyr med tilsvarende slokkekapasitet.

 

Eieren skal sørge for at røykvarslere og manuelt slokkeutstyr i boliger og fritidsboliger blir kontrollert ved funksjonsprøve eller ettersyn i samsvar med leverandørens anvisninger, og at de vedlikeholdes slik at de fungerer som forutsatt.

 

Synes du noe er uklart, har spørsmål rundt forskriften eller lurer på noe generelt, kontakt oss gjerne enten via vårt kontaktskjema, eller ved å ringe 32 27 35 28.

 

Sikkerhet er det viktigste

Husk at denne forskriften er minimumskrav. Det viktigste er at sikkerheten ivaretas, og bor du for eksempel i et treetasjes hus, er det veldig lurt å ha mer slokkeutstyr enn hva som er pålagt som minimumskravet. En brann sprer seg raskt, og tiden du bruker på å få tak i slokkeutstyret kan være helt avgjørende. Har du kun slokkeutstyr i 3. etasje og noe oppstår i underetasjen, sier det seg selv at det går en stund før en får påbegynt slokking.

Tidligst mulig deteksjon og lett tilgjengelig slokkeutstyr er viktig.

Husk også at rømningsveier ikke skal være blokkert, og alle i boenheten må være klar over rømningsveiene. Vi anbefaler alle familier å ha et oppmøtested dersom en brann skulle oppstå.

Supplementutstyr som for eksempel slokkesprayer, branntepper og lignende er også å anbefale å ha i tillegg til lovpålagt utstyr.

 

Fritidsboliger

Som du kan lese av utdraget fra FOB øverst, gjelder ikke denne kun faste bopeler. Kravene er de samme også i fritidsboliger. Kanskje har du planer om hyttetur i påsken? Dekker du kravene i forskriften på hytta? Hvis svaret er nei, bør du gjøre noe med dette så raskt som mulig.

 

Klikk deg inn på nettbutikken for mange gode tilbud!

One thought on “Krav i boliger