Brannøvelse

Hvordan avholde brannøvelse?

Hvor ofte burde slukkeøvelser og evakueringsøvelser avholdes? Dette avhenger selvsagt av type bygg, hva bygget brukes til osv. Et eldresenter bør gjerne følges opp tettere enn et lite kontorbygg med hensyn til brukere og personale. Disse brukerne vil det også ta lengre tid å evakuere om en brann skulle oppstå. På sykehus og eldresenter er det normalt med minimum halvårlige øvelser, mens i et lite kontorbygg er det mer vanlig med øvelser hvert 2. år.

En risikovurdering er lovpålagt å lage, og ut i fra denne lages rutiner for hvor ofte brannøvelser skal avholdes.

Skjema for risikovurdering kan du laste ned her.

Mange velger å avholde brannøvelser samtidig som dugnad. Dette er et tidspunkt hvor mange beboere er tilstede, og dermed vil fremmøteprosenten mest sannsynlig være høy. Innholdsmessig er det også viktig å vurdere om disse øvelsene skal inneholde det samme hver gang, eller hvordan man kan variere.

Bistand til å avholde brannøvelse?

Norsk Brannvern avholder ukentlig slokke- og evakueringsøvelser for borettslag og firmaer. Bruk vårt kontaktskjema for å få et tilbud i dag.

Slokkeøvelse og evakueringsøvelse

Har bedriften eller boligsammenslutningen alarmanlegg, kan det avholdes evakueringsøvelse sammen med den årlige servicen på anlegget hvor klokkene skal testes. Når alle beboere er ute kan en snakke litt om hva som fører til brann og hva en skal gjøre når alarmen går. Ved en evakueringsøvelse vil man også kunne se om oppmøteplassen som er valgt fungerer optimalt, samt om alle er kjent med denne.

Alene eller sammen med en evakueringsøvelse bør det også gjennomføres en slokkeøvelse. Alle beboere eller ansatte får anledning til å prøve et brannslukningsapparat. Samtidig blir det gitt informasjon om de forskjellige type slukkemidlene og hva de egner seg til å slukke. Har du for eksempel propan på kjøkken, er det greit å vite at du da bør ha et pulverapparat og ikke kun brannslange.

Husk at det man trener på, blir man bedre på! Ved brann tenker de fleste ikke like klart som vanlig, så det å ha trent på situasjonen og hva en skal gjøre har positiv virkning på å håndtere en stressituasjon.

Les gjerne denne artikkelen fra TV2 for mer informasjon: Borettslagene trosser krav om brannøvelser

Spørsmål? Ta kontakt

Send oss en melding, så tar vi kontakt med deg så raskt vi har mulighet.

Spørsmål? Ta kontakt

Send oss en melding, så tar vi kontakt med deg så raskt vi har mulighet.