fbpx
Hvordan forebygge brann?

Hvordan forebygge brann?

Hvordan forebygge brann? Besøk hos London Fire Brigade

London Fire Brigade«The single most important thing we do,
is the home fire safety visits».

Tracey Hall,

Deputy Manager
Community Safety Policy & Projects
London Fire Brigade HQ

 

 

Våren har kommet til London, og sola skinner ned på oss der vi står utenfor Union Street 169. Hovedbrannstasjonen er et massivt bygg av murstein. Innenfor dørene ser vi historiske klenodium på rekke og rad. Storbritannia er et historierikt land, og det er neppe en brannmann i denne byen som ikke har god kjennskap til storbrannen i 1666. En brann som aldri ville hendt igjen med dagens ressurser, byplanlegging og byggteknikker.

Tallene for antall døde har vært nedadgående i flere år, og det jobbes mot nulltallet også her i London. Dessverre opplevde denne verdensmetropolen en storbrann de neppe vil glemme igjen i fjor. 71 personer omkom da Grenfell Towers ble slukt av et flammehav en juninatt 2017. Dette blir nok et tungt kapittel i historiebøkene, men nedgangen i antall døde i branner generelt kryper altså nedover. Historien fremover er viktigst, og det er derfor vi er her. Vi skal få 0 døde i brann i Norge innen 2025, så hva kan vi lære her av LFB?

Brannvern statistikk antall omkomne London

Tracey Hall og hennes kolleger tar oss imot med et smil ved innsjekk. Hun er Deputy Manager for en avdeling som jobber med forebyggende brannvern over hele London. Hun har forberedt seg godt til møtet med oss, og forteller grundig om oppbygningen av dette store brannvesenet. De er omkring 7500 ansatte, ledes av en kvinne og har meget gode resultater. Snittutrykningstiden i London er på ca. 6 minutter. Omtrent det samme som i Oslo. Vi diskuterer antall branner, og vi blir i grunn veldig overrasket over at det ikke brenner langt mer i London enn i Norge. Navlebeskuende som vi er her på berget, er det lett å tro vi er best, men det viser seg nok en gang at vi er bakpå. Rart, da vi minst har like strenge krav.

I England er det ikke krav til røykvarslere i eneboliger, ei heller krav til slukkeutstyr. Et krav vi i Norge har hatt siden 1990. Det er krav til slukkeutstyr i fellesareal der det er flere boenheter i samme bygg. Det er også krav til røykvarslere i bygg hvor det er flere boenheter. Tracey forteller det samme som vi hørte fra boligseksjonen i Grorud da vi var der tidligere i uken. De rykker ofte ut på bekymringsmeldinger levert på samlere, rusmisbrukere og eldre som ikke kan ta godt nok vare på seg selv. Her informeres det og monteres røykvarslere og annet utstyr som forebyggende avdeling mener er hensiktsmessig, gjerne også mobile vanntåkeanlegg. Vi får et inntrykk av at de mobile vanntåkeanleggene blir mer brukt her enn hjemme, selv om vi ikke har tall å sammenligne med. Skal man unngå dødsbranner, er automatiske slukkeanlegg “et must”.

Tracey forteller videre om hvordan de jobber mot skoler, mot helsevesenet og opp mot utsatte risikogrupper. De oppfordrer sterkt til hjemmebesøk, og for å sitere Tracey: «The single most important thing we do, is the home fire safety visits». Her er vi helt på bølgelengde. Norsk Brannvern har i alle år hatt fokus på borettslag og sameier og viktigheten av å komme inn til boenhetene for å gjøre et forebyggende arbeid. Tracey forteller at det statistisk sett er 18 ganger mindre sannsynlig å oppleve brann i en boenhet som har fått hjemmebesøk, kontra en boenhet som ikke har fått besøk. Meget interessante tall for oss. Den forebyggende effekten av en samtale, test av røykvarslere og en gjennomgang av beboeres branninstruks er vanskelig å måle, men det virker! Og i London har de altså greid å få et tall på dette.

Videre diskuterer vi effekten av selvslukkende sigaretter. I Norge har vi gitt dette en stor del av æren for nedgangen de siste årene, men Tracey hevder brannetterforskerne i London, som er meget kompetente, har konkludert med at disse sigarettene slett ikke gjør at man unngår dødsbranner. Ikke rart selvslukkende sigaretter på engelsk forkortes «R.I.P. Cigarettes» kanskje? Vi bruker lang tid på å snakke om boliger og hvordan det forebygges her. Noen detaljer noteres ned, slik at vi kan spre det til våre ansatte. Det er tydelig at det ikke bare er i Norge vi har fokus på utsatte risikogrupper og «trygg hjemme». Nøkkelen til 0 døde ligger der ute i boenhetene, i kunnskapen og i holdningene.

Videre snakker vi om næringseiendom og krav som settes til risikovurderinger. Utfordringen med useriøse utleiere og eiendombesittere som kun tenker penger, minner mye om det vi kan høre om av enkelttilfeller i Oslo og Bergen. Dette finnes nok overalt, men er mest av alt et storbyfenomen. Det er strengere regler for næring, og det er tett oppfølging. I boenheter og private hjem har man ikke like strenge hjemler. Også dette likt som i Norge. Før vi avslutter et hyggelig møte kommer vi tilbake igjen til det viktigste. Hjemmebesøk. I fjor besøkte London Fire Brigade 86,000 boenheter. Vi i Norsk Brannvern besøkte omtrent det samme her i Norge. I tillegg til oss, er det også andre private aktører i Norge som gjør noe tilsvarende, og brannvesenet besøker over 30 000 boenheter på sin årlige aksjon mot boligbrann. Feiere kontrollerer bygg med ildsted, men ser kun at annet utstyr er tilstede. Deres besøk har blitt vesentlig bedre de siste årene ifølge de selv, og de informerer beboere om brannfarer og forebygging. Når vi ser på denne økningen i hjemmebesøk her i landet, og hva London Fire Brigade hevder er deres viktigste virke, er det ikke rart at pilene peker i riktig retning. Antall omkomne i brann i Norge har aldri vært så lavt som nå. Ja, det vil trolig bølge litt opp og ned i årene som kommer, men nøkkelen er funnet, og teknologien er tilstede for å unngå tap av menneskeliv. Om vi også har viljen til dette, vil vi greie vårt mål:

0 døde innen 2025.

 

Klikk her for å lese mer om nedgangen i antall omkomne her i landet.

For månedlig oppdateringer og informasjon:

Har du spørsmål, eller ønsker en uforpliktende samtale om brannforebygging:

Comments are closed.